Τα της γλυκοπατάτας…
H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου και η συγκομιδή της γίνεται τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
Θεωρείται κατάλληλη τροφή για άτομα που έχουν διαβήτη, καθώς έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πολύ θρεπτική και για τα μικρά παιδιά. Επίσης, η κατανάλωση γλυκοπατάτας συντελεί στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον καθαρισμό του αίματος.
Αν και στην Ευρώπη η γλυκοπατάτα καλλιεργείται περισσότερο για ανθρώπινη κατανάλωση, στην Ασία η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται περισσότερο για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών καθώς και για ζωοτροφή.
Οι γλυκοπατάτες έχουν σχεδόν την ίδια γεύση με το κάστανο.
Μαγειρεύονται εύκολα και συνδυάζονται πολύ καλά με παντζάρια, καρότα, σελινόριζες, ρέβες, κλπ, γίνονται πουρές, τηγανίζονται σαν τις άγλυκες αδελφές τους, σηκώνουν μπαχαρικά (κόλιανδρο, κύμινο, πιπέρι) και αρωματικά βότανα, γίνονται γλυκές πίτες και πουρές.
Ψητές: πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε μερικές φορές με πιρούνι. Τις ψήνουμε στους 180 βάθους για 40 λεπτά περίπου. Τις κόβουμε κατά μήκος και τις γαρνίρουμε με κάποια από τις προτεινόμενες γαρνιτούρες. Η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα είτε είναι ζεστή η γλυκοπατάτα είτε όταν κρυώσει.
Βραστές: Τις πλένουμε πολύ καλά και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου. Τη σερβίρουμε με γλυκούς αλλά και αλμυρούς συνδυασμούς.
Ιδανικό για πρωινό γεύμα