Κάποιες συνταγές δεν πρέπει να αλλάζουν… για να μένουν το ιδιο νόστιμες αλλά να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά!
Η κοτόσουπα είναι ένα αγαπημένο φαγητό του χειμώνα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οικείο σε όλα τα σπίτια. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το συστήνουμε σε αρρώστους;
Οι απαντήσεις είναι πολλές:
- Ο ζωμός της σούπας προσφέρει ενυδάτωση, κάτι αναγκαίο αφού έχουμε την τάση να αφυδατωνόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι
- Το κοτόπουλο προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που χρειαζόμαστε λόγω του αναβολισμού που προκαλεί μία ασθένεια
- Το λεμόνι προσφέρει Βιταμίνη C, απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού
- Το αυγό προσφέρει ψευδάργυρο, απαραίτητο για τη γρήγορη ανάρρωση
- Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι (σε συνδυασμό με τον ζωμό) βοηθάει στην ανακούφιση του μπουκώματος
- και… το πλιγούρι (ναι αυτό αλλάξαμε!) προσφέρει καλούς υδατάνθρακες, απαραίτητο για άμεση ενέργεια και μαζί με πάρα πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το φιδέ
Η συνταγή
- Σερβίρει 3 άτομα
- Συνολικός Χρόνος (αν σε χύτρα ταχύτητας) 25′
- Χρόνος Προετοιμασίας 0′
- Χρόνος Μαγειρέματος 25′
Υλικά
- 2 μπούτια κοτόπουλο, με κόκαλα και πέτσα
- Φυσικός ζωμός κοτόπουλο (ή λαχανικών), 1 φλ. ή 1 κύβος κοτόπουλου (ή λαχανικών)
- Πλιγούρι, 1/3 φλ.
- Χυμός ενός λεμονιού
- 1 Αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μία χύτρα ταχύτητας, σε υψηλή φωτιά, τοποθετούμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε νερό ίσα ίσα για να το σκεπάσει.
- Βράζουμε με μισάνοιχτο καπάκι για 4-5 λεπτά.
- Σουρώνουμε τα μπούτια και τα επιστρέφουμε στη χύτρα μαζί με τον ζωμό (ή 1 φλ. νερό και έναν κύβο κοτόπουλου).
- Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, στη δυνατή ρύθμιση ή ανάλογα με τις οδηγίες της χύτρας μας.
Tip: Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητας, ο χρόνος βρασίματος είναι περίπου 1-1,5 ώρα σε μέτρια φωτιά - Ανοίγουμε τη χύτρα και ελέγχουμε αν το κοτόπουλο είναι μαλακό. Αν αποχωρίζεται εύκολα από το κόκαλο είναι έτοιμο!
- Βγάζουμε τα μπούτια σε μια τάβλα και βάζουμε το μάτι σε χαμηλή ένταση, προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
- Εντωμεταξύ, με 2 πιρούνια, ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο, αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκαλα και επιστρέφουμε το κρέας στη σούπα.
- Δέκα λεπτά αφού έχουμε βάλει το πλιγούρι, προσθέτουμε 1-2 φλ. νερό (θερμοκρασία δωματίου) και κλείνουμε το μάτι.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε το αυγό με τον χυμό μισού λεμονιού.
- Ενώ χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι, προσθέτουμε 1 κουτάλα ζωμό της σούπας. Επαναλαμβάνουμε.
- Ανακατεύοντας τη σούπα στη κατσαρόλα, ρίχνουμε πίσω το αυγολέμονο.
Tip: Προσοχή, η σούπα δεν πρέπει να είναι καυτή ειδάλλως θα κόψει το αυγολέμονο. Σε αυτό βοηθά το νερό σε θερμοκρασία δωματίου που προσθέσαμε. - Αλατοπιπερώνουμε, στίβουμε το υπόλοιπο μισό λεμόνι και σερβίρουμε!