Άρθρα

Αύξηση βάρους ή κατακράτηση υγρών;

Η κατακράτηση υγρών είναι μία πολύ κοινή φράση που ακούμε ή λέμε συχνά. Μπορεί να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, ή να  είναι μία εικασία για κάποια επιπλέον κιλά που πήραμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως μας προβληματίζει και μας  ταλαιπωρεί!

Τα αίτια ποικίλουν και φυσικά δεν αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Η υπερκατανάλωση αλατιού, η κακή διατροφή, κάποιες ασθένειες, η μειωμένη πρόσληψη υγρών, η έμμηνος ρύση και η εμμηνόπαυση  είναι κάποια από τα πιο συχνά αίτια της κατακράτησης υγρών.

Πάμε να την αντιμετωπίσουμε!

  • Ξεκινάμε βελτιώνοντας ποιοτικά τη διατροφή μας, αυξάνουμε την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νερού
  • Πίνουμε καθημερινά αρκετό νερό! Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου από τον οργανισμό που είναι και το ζητούμενο.
  • Ελαττώνουμε στο ελάχιστο την πρόσληψη επιτραπέζιου αλατιού και την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων (π.χ παστά ψάρια και αλλαντικά)
  • Φροντίζουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, έτσι ώστε να ελέγξουμε την ισορροπία καλίου- νατρίου
  • Ελαττώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ γιατί μας αφυδατώνει ή όταν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε φροντίζουμε να καταναλώνουμε επιπλέον υγρά
  • Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καφές δεν κατατάσσεται στα επιθυμητά υγρά καθώς είναι διουρητικός και αυξάνει τις ανάγκες μας σε νερό.

Αν ακολουθήσουμε αυτές τις απλές και εύκολες οδηγίες και ταυτόχρονα  βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, αν βάλουμε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας και είμαστε υπομονετικοί θα δούμε σιγά σιγά τα νούμερα στη ζυγαριά να πέφτουν και τον οργανισμό μας να γεμίζει ενέργεια και ευεξία μέρα με τη μέρα!