Κυρίως Γεύμα

Κερκυραϊκό Σοφρίτο

 

Συνταγή για το Κερκυραϊκό Σοφρίτο!! Η ονομασία του προέρχεται από τα Ιταλικά So fritto που σημαίνει σιγοψημένο…

Με αυτό το φαγητό ταξιδεύεις κατευθείαν στην Κέρκυρα!!!

Εκ πρώτης όψεως το κερκυραϊκό σοφρίτο δείχνει να μην έχει σχέση με την ιταλική συνταγή, αν και έχει κάποια κοινά στοιχεία με την βενετσιάνικη παραλλαγή του σοφρίτο, που είναι οι σαρδέλες ιν σαόρ (sarde in saor), όπως το τηγάνισμα του κρέατος και το αρκετό ξύδι. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης, ότι το κόψιμο του άπαχου κρέατος σε πολύ λεπτές φέτες, στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται, αλλά είναι αρκετά κοινό στην ιταλική κουζίνα, και ονομάζονται scaloppine.

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. μοσχάρι, ποντίκι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 3-4 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. λευκό ξίδι βαλσάμικο
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 1 κύβο κότας
  • 500-600 γρ. βραστό νερό
  • 1 κοφτή κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. κάππαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
  2. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  3. Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, βάζουμε τα κομμάτια από το μοσχάρι και σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές για να πάρει χρώμα.  Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  4. Σε μία ρηχή κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κρέας, το ξίδι, το κρασί και ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε τον κύβο κότας, το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοψήνουμε για 1 ½ ώρα. Κάθε μισή ώρα ελέγχουμε το φαγητό και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό.

(ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ  ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ)