Άρθρα

Άγχος: πώς να το διαχειριστείτε, να βρείτε ισορροπία και να νιώσετε εκπληκτικά!

Το άγχος είναι κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς. Κάποιοι από εμάς μπορεί να αισθανόμαστε περισσότερο άγχος από άλλους, που μπορεί να προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες ή απλά από την προσωπικότητά μας, αλλά το ότι θα αισθανθούμε άγχος κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο. Κατ ‘αρχάς, ας αναλύσουμε το άγχος από άποψη υγείας. Εξ ορισμού, το άγχος είναι η απάντηση του εγκεφάλου σας σε οποιαδήποτε απαίτηση που προκύπτει από μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας σωματικός αγχωτικός παράγοντας, όπως ένας τραυματισμός, υπερβολική άσκηση ή ανάρρωση από μια χειρουργική επέμβαση. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας συναισθηματική αγχωτικός παράγοντας από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις σχέσεις, τα οικονομικά σας κλπ. Οτιδήποτε απαιτεί τη σωματική, ψυχική ή συναισθηματική σας ενέργεια μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Το άγχος δεν είναι κάτι θετικό ή αρνητικό, είναι απλά μια κατάσταση. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε, χειριζόμαστε, εκδηλώνουμε και διαχειριζόμαστε το άγχος είναι το σημείο που προκύπτουν προβλήματα που συνδέονται με το άγχος. Το άγχος επηρεάζει την υγεία και τον οργανισμούς μας με πολλούς τρόπους!!

Είναι προφανές ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό χάος στο σώμα μας, αλλά πραγματικά χρειαζόμαστε το άγχος σε κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, αν τρέχαμε να αποφύγουμε μια αρκούδα, θα χρειαζόμασταν την αντίδρασή μας στο άγχος για να δώσουμε όλη μας τη δύναμη. Το σώμα μας θα απελευθέρωνε ορμόνες από τους επινεφρίδιους μας (κορτιζόλη) για να αυξήσουμε την προσοχή μας, αξιοποιώντας τα ενεργειακά αποθέματα μας, ώστε να μπορούμε να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο. Η κορτιζόλη δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό, αλλά όταν αυτή η ανταπόκριση είναι υψηλή και χρόνια, λέει στο σώμα μας να τρώει περισσότερο από ότι “χρειάζεται”, επειδή σκέφτεται πολύ περισσότερο την επιβίωση, και όχι ότι έχει απλά να αντιμετωπίσει μια προθεσμία στη δουλειά ή ένα πρόβλημα σε μια σχέση. Η κορτιζόλη είναι απαραίτητη, αλλά τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης με την πάροδο του χρόνου συμβάλλουν στις προαναφερόμενες επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στην αύξηση του σωματικού βάρους στην περιοχή της κοιλιάς! Το πρόβλημα είναι όταν πραγματικά δεν είμαστε σε κίνδυνο και τα σώματα μας ζουν σε αυτή την κατάσταση χρονολογικά. Αυτό είναι το μαγικό κομμάτι του παζλ – μαθαίνουμε πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτή την αυξημένη αντίδραση στρες όταν δεν είναι απαραίτητη.

Άρα, πώς διαχειρίζεστε το άγχος για να έχετε τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής; Παρακάτω είναι μερικές λύσεις για να διαχειριστείτε το άγχος.

-Διαλογισμός. Ο διαλογισμός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ξεαγχωθείτε και να διαχειριστείτε καλά το άγχος. Ο διαλογισμός σας βοηθά να αποσυνδεθείτε από τις εγωιστικές σκέψεις, τις λίστες με υποχρεώσεις, τις πιέσεις, τις ανησυχίες κλπ. Είναι ένας τρόπος να συγκεντρωθείτε τελείως στον εαυτό σας και να επανέλθετε στον αληθινό εαυτό σας για να αισθανθείτε ευτυχισμένος, και αν συνεχίσετε όσο καλύτερα μπορείτε το πρόγραμμα σας. Μπορείτε να διαλογιστείτε σε ένα σημείο που θα επιλέξετε εσείς στο σπίτι σας ενώ κάθεστε σε ένα μαξιλάρι ή να διαλογιστείτε περπατώντας σε ένα κήπο. Μπορείτε να διαλογιστείτε οπουδήποτε μπορείτε να βρείτε το χώρο και το χρόνο να αναπνεύσετε βαθιά και να αφήσετε τις σκέψεις σας να διαλυθούν, παρατηρώντας την κατάσταση σας όπως είναι. Ο στόχος δεν είναι να μην σκεφτόμαστε καθώς σκέψεις θα έρθουν αναπόφευκτα. Αντ’αυτού, η πρόκληση είναι να αφήσετε τις σκέψεις να αιωρηθούν σαν ένα μπαλόνι και να μην τους δίνετε τη δύναμη να σας απομακρύνουν από την παρούσα στιγμή. Εάν η σκέψη του διαλογισμού είναι εντελώς νέα για εσάς και δεν είστε σίγουροι για αυτό,υπάρχουν πλέον πολλές εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε και να δείτε οφέλη μόλις αρχίσετε να εξασκείστε.

-Εξασκείστε ευγνωμοσύνη. Ελέγξτε καθημερινά για τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να εστιάσετε σε αυτά, παρά σε ότι σας λείπει ή σε ότι επιθυμείτε να είχατε, ή που θα θέλατε να είστε. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει πολύ απλά γράφοντας μια λίστα με 5 πράγματα που είστε ευγνώμονες το πρωί. Δοκιμάστε το και δείτε εάν παρατηρείτε μια διανοητική μετατόπιση μακριά από το άγχος και κοντά στη θετικότητα και την ευγνωμοσύνη.

-Αναπνεύστε. Την επόμενη φορά που αισθάνεστε αγχωμένος, αφιερώστε ένα λεπτό για να παρατηρήσετε την αναπνοή σας σε μια αγχωτική κατάσταση. Θα είναι πιθανότατα πολύ σύντομη και γρήγορη. Ας κάνουμε λοιπόν ένα πείραμα, ελέγξτε την αναπνοή σας τώρα! Είσαι σύντομη και γρήγορη; Αν είναι, προσπαθήστε να μεταβείτε σε βαθιά αναπνοή. Αναπνεύστε βαθιά και αργά και φουσκώστε την κοιλιά σας σαν ένα μπαλόνι. Έπειτα εκπνεύστε με αργό ρυθμό. Προσπαθήστε να μετρήσετε μέχρι το πέντε όταν εκπνέετε προκειμένου να διατηρήσετε ένα αργό ρυθμό. Λαμβάνοντας μόνο πέντε αργές, βαθιές, ελεγχόμενες αναπνοές θα βοηθήσετε το σώμα σας να πάρει το οξυγόνο και τη ροή αίματος που χρειάζεται για να μπορέσει να δραπετεύσει από τη κατάσταση άγχους. Δοκιμάστε να επιβραδύνετε την αναπνοής σας την επόμενη φορά που αισθάνεστε άγχος (ή και τώρα!) και δείτε εάν παρατηρείτε μια αλλαγή στο σώμα και την ψυχική σας κατάσταση.

-Αναζητείστε τη χαρά. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που κάνουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας εντελώς χαρούμενο. Συχνά είμαστε τόσο απασχολημένοι με όλα τα πρότζεκτ, τις σχέσεις και τα καθήκοντα στη ζωή μας που ξεχνάμε απλά να διασκεδάσουμε! Αυτό θα μπορούσε να είναι απλά να πάρει το χρόνο σας για να κάνετε μια βόλτα, να παίξετε με το κουτάβι σας, να μιλήσετε με έναν φίλο, να είστε έξω στη φύση, να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο κλπ. Ότι σας αρέσει να κάνετε, θυμηθείτε να βρείτε το χρόνο για αυτά τα πράγματα, και να προσφέρετε στον εαυτό σας διασκέδαση και χαρά.

Αγχωθείτε λιγότερο!

Δοκιμάστε να τα προσθέσετε στη καθημερινότητά σας κάποιες από τις παραπάνω λύσεις έτσι ώστε ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια θετική ενέργεια και να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε το άγχος.