Άρθρα

9 μύθοι της διατροφής!

Ποιοί είναι οι πιο συχνοί  μύθοι ; Τι ισχύει πραματικά ;

 

Μην φας πρωινό για να γλιτώσεις θερμίδες..

Λάθος! Το πρωινό είναι το πιο βασικό γεύμα, μας εφοδιάζει με την ενέργεια που χρειαζόμαστε για το ξεκίνημα της ημέρας και ταυτόχρονα μας αποτρέπει από το επιπλέον τσιμπολόγημα την υπόλοιπη μέρα.

Το τελευταίο μου γεύμα πρέπει να είναι πριν τις 8..

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει εφόσον δεν κοιμόμαστε όλοι την ίδια ώρα. Το ιδανικότερο είναι το τελευταίο μας γεύμα να είναι 3 ώρες πριν τον ύπνο.

θα τρώω μία φορά τη μέρα για να αδυνατίσω..

Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο. Λόγω της πείνας μας είτε θα τσιμπολογάμε αλόγιστα μέσα στη μέρα, είτε θα φάμε πολύ περισσότερο στο κύριο μας γεύμα. Το ιδανικότερο είναι να έχουμε 5 γεύματα μέσα στη μέρα, περίπου κάθε τρίωρο. Αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σε σταθερά επίπεδα και να ελέγξουμε την πείνα μας.

Το ελαιόλαδο δεν παχαίνει εφόσον είναι τόσο υγιεινό..

Σαφώς το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό και απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα. Δεν παύει να είναι πηγή λίπους και οι θερμίδες του πλησιάζουν τόσο το βούτυρο όσο και τις υπόλοιπες λιπαρές ουσίες. Το πιο φρόνιμο λοιπόν είναι να καταναλώνουμε μία μικρή ποσότητα σε κάθε γεύμα , για να πάρουμε όλα τα οφέλη του. Το επιπλέον ελαιόλαδο θα μας προσφέρει μόνο περιττές θερμίδες.

Βάζω στον καφέ μου μαύρη ζάχαρη που δεν παχαίνει..

Φυσικά και είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ακατέργαστη ζάχαρη και όχι επεξεργασμένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διαφοροποιούνται ιδιαίτερα θερμιδικά.Γι’ αυτό προσοχή στην ποσότητα!

Θα φάω φέτα για να πάρω πιο πολύ ασβέστιο..

Τα κίτρινα τυριά έχουν πολύ περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με τα λευκά. (π.χ 100γρ. φέτα περιέχουν 360mg ασβεστίου ενώ τα 100γρ γραβιέρα 1000mg ασβεστίου)

Κάνω δίαιτα άρα δεν μπορώ να φάω ζάχαρη..

Τίποτα δεν είναι απαγορευτικό σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Αντίθετα πρέπει να καταναλώνουμε τα πάντα και να μην καταφεύγουμε σε ακραίες στερήσεις, γιατί τότε πιθανόν να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό ισχύει ακόμα και για τη ζάχαρη. Απλώς στην περίπτωση της θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα καθώς και τη συχνότητα κατανάλωσης της.

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης δεν παχαίνουν..

Συχνά προτιμάμε ψωμί, ρύζι, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης γιατί πιστεύουμε ότι δεν παχαίνουν. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα η διαφορά τους από τα υπόλοιπα, έγκειται  στο γεγονός ότι τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και προκαλούν γρηγορότερο κορεσμό.

Τα light γαλακτοκομικά δεν παχαίνουν..

Φυσικά και μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος, αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας παραπλανεί και να τα καταναλώνουμε αλόγιστα γιατί τα light προϊόντα έχουν μειωμένα λιπαρά, όχι όμως και μειωμένες θερμίδες. Το πιο πιθανό είναι να έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το αντίστοιχο πλήρες προϊόν.