Άρθρα

Τι τρώω μέσα στην μέρα!

“Εσύ τι τρως μέσα στη μέρα;”, είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι καθημερινά!

Τελευταία έχουμε δει πολλούς διάσημους αλλά και πολλούς που ασχολούνται με τη διατροφή και την άσκηση, να μοιράζονται μαζί μας το τι καταναλώνουν σε μια ημέρα.Υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα σε αυτή την υπερπληθώρα γνώσης, αλλά αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν αυτή η γνώση μας βοηθά πραγματικά ή απλά κάνει πιο πολύπλοκη και χαοτική την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα μας.

Αυτού το είδος το περιεχόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του στο Instagram, στο Facebook αλλά και στο YouTube και είναι στην ουσία ένα διατροφικό ημερολόγιο. Τα post αυτά από μόνα τους δεν είναι κάτι ούτε απόλυτα θετικό αλλά ούτε και αρνητικό. Εφόσον το άτομο που εκτίθεται σε αυτά έχει μια υγιή σχέση με τη διατροφή, μπορούν να χρησιμεύσουν ως κίνητρο, ως έμπνευση και ως ένας τρόπος σύνδεσης με άλλα άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα. Όταν όμως αυτή η διαδικασία μας προκαλεί άγχος, μας γίνεται εμμονή και επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία μας, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα διάλειμμα. Αυτό ισχύει τόσο για άτομα που δημοσιεύουν το περιεχόμενο όσο και για άτομα που το παρακολουθούν.

Ας πάμε όμως πάλι στο τι τρώω σε μια ημέρα!

Τρώω ως επί το πλείστον φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, υγιεινά λιπαρά, παραλείπω γεύματα όταν είμαι πολύ πιεσμένη και δεν έχω χρόνο, πηγαίνω έξω για φαγητό με αγαπημένα πρόσωπα, παραγγέλνω ντελίβερι, τρώω μαύρη σοκολάτα, προσθέτω πράσινα λαχανικά και φρούτα στα smoothie μου, πηγαίνω για ποτό με φίλους ή τρώω απλά ένα μεγάλο μπολ με σαλάτα. Υπάρχουν μέρες που τρώω λιγότερο και μέρες που τρώω παραπάνω.

Βλέποντας τη σελίδα αλλά και το Instagram ή το Facebook μου ίσως σκέφτεστε ότι όλη μου η διατροφή είναι σαλάτες, όχι γλυκά, καφές ή αλκοόλ. Η αλήθεια είναι όμως πώς αυτά τα δύο μέσα είναι απλά ο τρόπος μου για να επικοινωνήσω και να μοιραστώ μαζί σας συνταγές, άρθρα και ιδέες. Είναι ώρες προετοιμασίας και φωτογραφίας. Η καθημερινή μου διατροφή δεν είναι πάντα τέλεια όσο μια φωτογραφία! Τα smoothie bowl μου πολλές φορές είναι σε ένα τάπερ, για να τα καταναλώσω όταν είμαι εκτός σπιτιού , και οι σαλάτες μου είναι πολύ πιο “ακατάστατες” ακριβώς όπως είναι και οι σαλάτες όλων! Στο Instagram δε θα δείτε το φαγητό που δε μου πέτυχε, ή τη μέρα που παρήγγειλα γιατί γύρισα κουρασμένη στο σπίτι.  Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι εσείς!

Έχω μία υγιή σχέση με το φαγητό και κατανοώ πώς όλα αυτά είναι απλά κομμάτι του να ζεις τη ζωή σου, και μια υγιής ζωή σημαίνει ότι υπάρχουν φορές που συνειδητά προσέχω παραπάνω την υγεία και τη διατροφή μου και φορές που δεν κάνω τις καλύτερες επιλογές για την υγεία μου, αλλά γνωρίζω τρόπους που μπορούν να με κάνουν να νιώσω καλύτερα.

Η αλήθεια είναι πώς το τι τρώω δεν έχει καμία σημασία! Και όχι μόνο το τι τρώω εγώ, αλλά το τι τρώει ο οποιοσδήποτε! Ο καθένας μας είναι ένας ξεχωριστός, μοναδικός, υπέροχος άνθρωπος με διαφορετικές ανάγκες, προτιμήσεις και συνήθειες! Το να προσπαθούμε όλοι μας να ταιριάξουμε σε ένα διατροφικό καλούπι δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε σωστό, ούτε κάτι που μπορούμε να το υιοθετήσουμε μακροπρόθεσμα στη ζωή μας. Οφείλουμε λοιπόν τέτοιου είδους περιεχόμενο, να το έχουμε ως έξτρα γνώση, έμπνευση και βοήθεια στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, και όχι ως απόλυτη αρχή και μοναδική λύση.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις ένα ακόμα “τι τρώω σε μια ημέρα” άρθρο ή βίντεο, αξίζει να σκεφτείς λίγο παραπάνω. Με ενδιαφέρει αυτό το περιεχόμενο και γιατί; Θέλω έμπνευση, επιβεβαίωση ή απλά συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποιον άλλον; Πώς με επηρεάζει ψυχολογικά; Μου προσφέρει κάτι ουσιαστικό ή όχι; Έτσι λοιπόν, αργά αλλά σταθερά θα καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις το περιεχόμενο αυτό με τρόπο ωφέλιμο και ουσιαστικό για την εξέλιξή σου!