Υλικά (για 6 άτομα)
Για το γαύρο
- 1 κιλό φρέσκο γαύρο
- 800γρ θαλασσινό χοντρό αλάτι
- 400ml ξύδι από λευκό κρασί
- 1 ½ φλιτζ τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 2 κ σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κ σούπας μπούκοβο
- 300ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 12 μικρά κολοκυθάκια
- 1 φλιτζ τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης περασμένη στον τρίφτη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Γαύρος
Κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια από τους γαύρους και με τον αντίχειρα μας, ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας με τον τρόπο αυτό τη ραχοκοκαλιά μαζί με τα εντόσθια, χωρίς όμως να χωρίσουμε τα δύο φιλέτα. Πλένουμε καλά τα ψαριά και μοιράζουμε την ποσότητα τους σε 4 ίσα μέρη. Το ίδιο κάνουμε και με το αλάτι. Σε ένα πλαστικό ή γυάλινο δοχείο, με καπάκι που κλείνει καλά, ρίχνουμε ένα μέρος αλατιού και το απλώνουμε. Στρώνουμε από πάνω τη μια δόση με τους γαύρους ανοιχτούς στα φιλέτα τους, με το δέρμα προς τα επάνω και περιχύνουμε με 100ml ξύδι. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάζουμε τα φιλέτα από το μείγμα του δοχείου, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Σε ένα άλλο δοχείο βάζουμε το γαύρο σε στρώσεις (με το δέρμα προς τα πάνω) και πασπαλίζουμε κάθε στρώση με κόλιανδρο, δυόσμο και μπούκοβο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (να σκεπάσει καλά το γαύρο), σκεπάζουμε το δοχείο με το καπάκι του και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα., να μαριναριστεί.
Σερβίρισμα
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες. Βάζουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με τα φιλέτα του γαύρου, μαζί με 150 ml από το αρωματισμένο λάδι τους και σερβίρουμε.