Ως προς την κατανάλωση, θα λέγαμε πως τα μύδια χωρίζονται σε 2 είδη: στα «άγρια μύδια» και σε αυτά που ανήκουν σε καλλιέργιες. Σε ορισμένα μέρη γίνεται ακόμη συλλογή «άγριων μυδιών», όμως τα μύδια που προέρχονται από καλλιέργειες είναι πιο δημοφιλή, καθώς είναι μεγαλύτερα, πιο σαρκώδη, ενώ η παραγωγή και η ασφάλειά τους ελέγχεται.
Εποχικότητα
Τα καλλιεργημένα μύδια καταναλώνονται όλο τον χρόνο. Τα άγρια μύδια συλλέγονται Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ : Τα μύδια πρέπει να μαγειρεύονται πριν να καταναλωθούν. Χρειάζονται λίγο χρόνο μαγειρέματος για να ανοίξουν. Μην καταναλώνετε τα μύδια που δεν ανοίγουν.
Μύδια και θερμίδες
Τα μύδια είναι μέτρια σε θερμίδες αφού σε ποσότητα 85 γρ. παρέχουν 146 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα βοδινού κρέατος ή κοτόπουλου παρέχουν 160 και 130 θερμίδες αντίστοιχα.
Τα μυδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δεν έχουν πολλές θερμίδες, περιέχουν εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Καταναλώνοντας 85γρ. μύδια αχνιστά σας παρέχουν 76mg σελήνιο και 31,5mg μαγγάνιο. Το μαγγάνιο βοηθά στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Επιπλέον, τα μύδια περιέχουν υψηλή ποσότητα σε σίδηρο και μάλιστα τα 85 γρ. μυδιών να παρέχουν το 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου (5,7mg).
Συμπεριλαμβάνοντας τα μύδια στη διατροφή σας, θα ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β12, Β1, Β2, βιταμίνης Α, βιταμίνης D και βιταμίνης C.
Στην χαλάστρα έχουμε τα καλύτερα μύδια, θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε!